Najveći trening-centar u regionuKao institucija koja treba da podari napredno znanje vozačima, NAVAK – Nacionalna vozačka akademija, poseduje i sopstveni trening centar na površini od 36 hektara u opštini Pećinci.

Kompleks ispitno-edukativnog centra Nacionalne vozačke akademije impozantan je po svojoj površini, ali je posebno zanimljiv po vrsti i rasporedu poligona. Primera radi, samo glavni pravac dugačak je 1.200 m i širok 15 do 40 m, a tu su i brojne krivine kojima se vozi brzinama od 60 do 120 km/h.

Specifičnost koncepta, koji izdvaja NAVAK od sličnih centara u okruženju, jeste insistiranje na realnosti, na treningu realnim brzinama kojima se svakodnevno vozi. Umesto da nešto vežbate u simuliranim uslovima pri 30 ili 50 km/h, imaćete priliku da doživite pravu kritičnu situaciju i pri više od 120 km/h. Simulacija vam je kao slab lek – dobar, ali neefikasan, a realnost je ono što će vam sutra sačuvati život.

Nekoliko hektara zauzima i specijalni poligon za terensku vožnju, dok su sale i učionice potpuno opremljene svim sredstvima za održavanje treninga i spremne da prihvate grupe od 20 do 200 ljudi.Piste i poligoni Centra NAVAKPista i poligoni za visoke brzine

 

Treninzi osnovnih i naprednih nivoa za putničke automobile, kamione i autobuse u Centru NAVAK sprovode se u realnim uslovima kolovoza i realnim putnim brzinama. Bezbedna pista za visoke brzine, sa širokim bezbednosnim zonama, počinje glavnim pravacem dužine čak 1,2 km i širne 15 metara. Istočna i zapadna povratna krivina, kao i pomoćne saobraćajnice omogućuju da se profesionalni i specilalistički treninzi obavljaju brzinama i do maksimalno mogućih za određeni tip vozila. U okviru piste nalazi se i dinamička površina dugačka gotovo 300 metara i široka od 35 m posebno namenjena vežbama i manevrima pri najvećim brzinama.

Hendling pista sa više konfiguracija

 

Posebno pripremljen splet povezanih krivina, različitih prečnika i nagiba, nastavlja se na pistu za visoke brzine. Ovako formirane kolovoze Centra NAVAK moguće je, u različitim konfiguracijama, koristiti za raznovrsne programe treninga i sportska takmičenja. Minimalna širina hendling piste je 10 metara, a zavisno od izabrane konfiguracije staze, ukupna dužina može biti od 900 metara do čak 3.000 metara. Sve krivine poseduju izdašne bezbednosne zone. Posebna pažnja   posvećena je potpunoj preglednosti cele staze sa sigurnosnog zemljanog bedema, koji na visini od 2 do čak 12 metra iznad nivoa kolovoza može da ugosti veliki broj posetilaca.Kvašene i klizave površine nstalacije i oprema Centra NAVAK omogućuju kvašenje svih asfaltnih površina prema potrebi. Zato se gotovo sve vežbe mogu izvoditi i na suvom i na mokrom asfaltu. Na odgovarajućim pozicijama postoje fiksne i montažne posebno klizave kvašene površine, kojima se kod određenih vežbi postiže izuzetno slabo prijanjanje pneumatika (led na kolovozu).

Terenski poligoni

 

Surova realnost najtežih uslova pripremljena je na površini od .osam hektara Bez obzira na vrstu terenca prirodne i veštačke prepreke poligona predstavljaju ozbiljan izazov. Između ostalog, tu su brda sa usponima od 35 do 45 stepeni (nagibi do 100%), bočni nagibi od 20 do 45 stepeni, veliki i mali rovovi, kamena "rock-crawl" staza, peščani i vodeni bazen i tako dalje. Nakon demonstracija i treninga na preprekama, treninzi se nastavljaju na specijalnoj kružnoj i šumskoj stazi gde neretko možete sresti i pravu divljač...Objekti i oprema Centra NAVAK 

Učionice, sale, TV studio i garaže

 

Centar NAVAK raspolaže sa preko 1000 kvadratnih metara učionica, sala i garaža. Prema potrebi, u pojedine sale moguće je uvesti i po nekoliko automobila, ili druge krupne opreme (kao što su simulatori i trenažeri). Sve prostorije su grejane i klimatizovane, opremljene odgovarajućom rasvetom i odgovarajućom prezentacionom tehnikom (računari, projektori, veliki LCD ekrani i slično). U sklopu objekta instaliran je i stalni TV studio, sa odgovarajućom scenografijom i profesionalnom studijskom rasvetom.

Multifunkcionalni šatorski paviljon

 

Prepoznatljivo obeležje Centra NAVAK, karakteristične tekstilne arhitekture, je multifunkcionalni šatorski paviljon sa dva roga visine do 12 metara. Zatvorena površina ovog paviljona od blizu 300 kvadratnih metara, sa unutrašnjom visinom od 2 do 9 metara, omogućuje komforan boravak do 200 osoba, kao i lak ulazak putničkim automobilima i drugoj krupnoj opremi.

Simulatori i trenažeriCentar NAVAK opremljen je većim brojem, u regionu jedinstvenih, simulatora i trenažera. Uz fiksne i mobilne simulatore čeonog sudara i simulatore prevrtanja vozila (demonstratori dejstva sigurnosnog pojasa i sedišta za decu, i trenažer tehnika evakuacije), tu je i posebno razvijeni trenažer za merenje refleksa i koordinacije pokreta, kao i trenažer efikasnosti tehnika upravljanja.

 Signalizacija i merna opremaCentar NAVAK raspolaže većim brojem mobilnih "radara" sa blještavim LED displejima, tako da je merenje brzine i predstavljanje rezultata vozaču i publici izuzetno lako i precizno, bez obzira na vežbu i željenu poziciju merenja. Uz niz drugih senzora, i displeja, NAVAK za analizu dinamike vozila koristi i profesionalne ReceLogic senzore, merne uređaje i analitičke softvere. Naravno, na raspolaganju je i izuzetno veliki broj čunjeva, barijera i druge saobraćajne signalizacije.

 
© Sva prava zadrzana www.autoskolaerm.rs
Web desing:nestor.dragan91@gmail.com